parmazán

Množství: X

Co je jídelníček
1 629,08 kJ Energie:
389,35 kcalKalorie:
1x 100g Jednotka:
Sýry měkké a tvrdé Kategorie:
34,87 g Bílkoviny:
3,24 g Sacharidy:
3 g    Z toho cukry:
26,33 g Tuky:
15,75 g    Z toho nasycené mastné kyseliny:
0 g    Transmastné kyseliny:
7,05 g    Mononenasycené mastné kyseliny:
0,570 g    Polynenasycené mastné kyseliny:
68 mg    Cholesterol:
- Sůl:
- Vláknina:
30,17 g Voda:
1 295 mg Vápník:
- GI:

Graf složení nutričních hodnot

Graf složení produktu parmazán

Obsah potraviny:

Parmezán je sýr původem z Itálie. Má žlutou barvu, zrnitou strukturu a hladkou kůrku. Vyrábí se z čerstvého a nepasterovaného kravského mléka bez jakýchkoliv přídatných látek. Nechává se 15–20 dnů máčet v solném roztoku, poté 1 až 3 roky zraje na dřevěných policích. Díky dlouhému zrání obsahuje bílkoviny, vápník a fosfor, v lehce stravitelné formě. Nezanedbatelný je i obsah hořčíku, sodíku, draslíku a dalších prvků. Tuk je obsažen v dobře stravitelné, jemně rozptýlené formě a je nosičem vitamínů A, D a E.

Vliv na zdraví:

Mohou ho konzumovat i lidé s intolerancí laktózy. Nevýhodou je vysoký obsah soli, a tak již nejsou příliš vhodné pro děti a pro konzumenty, kteří trpí vysokým krevním tlakem či onemocněním ledvin, jelikož na sebe váže vodu. Bývají také tučné. Mléčné bílkoviny mají řadu fyziologických funkcí týkajících se např. kardiovaskulárního systému (antitrombotické a antihypertenzní účinky), nervového systému (antistresové účinky), obranyschopnosti (antimikrobiální a imunostimulační účinky), trávicího systému a přenosu minerálů (železo a vápník). Některé obsažené bílkoviny, především kasein posilují ochrannu před zubním kazem.

Praktické rady:

Pravý parmazán jen těžko ukrojíte rovně, protože se díky své struktuře jakoby loupe. Ideální je si koupit parmazán vcelku, speciálním nožíkem se loupe na nepravidelné kousky nebo strouhá na jemném struhadle až těsně před konzumací či před vařením. Doporučuje se skladovat v chladničce zhruba v úrovní přihrádky na zeleninu, zabalený ve fólii, aby nepřijímal pachy. Parmezán se snadno rozpouští a používá se do polévek, omáček, do těstovin, jako posyp nebo se dá konzumovat samotný s vínem.
 

Všechny ohlasy uživatelů

Ohlasy uživatelů

 

„Dva měsíce poctivého zapisování kalorií a zhubla jsem zdravě 4 kila, o kterých vím, že se jen tak nevrátí. Rozhodně je tohle ten nejlepší způsob jak hubnout bez jojo efektu. Je to...“ Více

Sociální sítě

Mobilní aplikace

Android app on Google Play

Zašlete nám Váš názor

Množství:

X

Zvolte dobu:

 

Kategorie pro volbu pravidelného denního výdeje.

Pokud si nastavíte jednu z těchto kategorií, bude váš bazální metabolismus navýšen o násobek uvedený v posledním sloupci. Tím získáte odhadnutý celkový denní výdej a nemusíte vyplňovat vaše aktivity do jídelníčku.

Kategorie Popis Index
Sedavý Málo pohybu nebo žádný. Sedavé zaměstnání. 1.2
Lehce aktivní Cvičení nebo sport 1-2 dny v týdnu. Práce s pohybem. 1.375
Středně aktivní Cvičení nebo sport 3-5 dní v týdnu a práce s pohybem. 1.55
Velmi aktivní Cvičení nebo sport 6-7 dní v týdnu nebo velmi náročné zaměstnání. 1.725
Extrémně aktivní Velice náročné aktivity nebo sporty a velmi náročné zaměstnání. 1.9

Novinky na váš e-mail

Informace ze světa zdravé výživy? Buďte v obraze. Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj a o všech novinkách na Kaloricketabulky.cz se dozvíte jako první. Posíláme 1x za 14 dnů.

* povinné pole
Zajímám se o...