chléb kmínový

Množství: X

Co je jídelníček
515,04 kJ Energie:
123,09 kcalKalorie:
1x krajíc (50 g) Jednotka:
Pečivo slané Kategorie:
3,705 g Bílkoviny:
25,905 g Sacharidy:
0,467 g    Z toho cukry:
0,545 g Tuky:
0,071 g    Z toho nasycené mastné kyseliny:
0 g    Transmastné kyseliny:
0,153 g    Mononenasycené mastné kyseliny:
0,285 g    Polynenasycené mastné kyseliny:
-    Cholesterol:
0,613 g Sůl:
2,144 g Vláknina:
18,73 g Voda:
10,305 mg Vápník:
- GI:

Graf složení nutričních hodnot

Graf složení produktu chléb kmínový

Obsah potraviny:

jedná se o chléb, pro jehož výrobu je jako základní surovina použita pšeničná a žitná mouka. Každý výrobce má však pro přípravu kmínového chleba svou originální recepturu a tak se mohou odlišovat další jeho složky, poměr použitých surovin i postup při jejich zpracovávání. Některé kmínové chleby jsou zdrojem mnoha přídatných látek, které mají zlepšovat vlastnosti potraviny (regulovat kyselost či zásaditost, prodlužovat trvanlivost aj.).

Vliv na zdraví:

Při snaze o dodržování zásad zdravé výživy je výhodnější vsadit na chléb s vyšším podílem žita (žitnopšeničný chléb/žitný chléb) nebo chléb celozrnný, kde je více vlákniny a výživných látek. Pšeničnožitný chléb by však zdravému člověku neměl uškodit a to ani při denní konzumaci.

Praktické rady:

Pokud se chcete vyhnout konzumaci zbytečných látek, které „zlepšují“ vlastnosti chleba, zajděte si pro něj do obchodu se zdravou výživou nebo si upečte vlastní pecen z jednotlivých ingrediencí (směsi jsou většinou méně vhodné).

Při nezávislém testu se prokázalo, že kmínový chléb z velkých řetězců bývá horší kvality, než chleby kupované v pekařstvích. Hypermarkety pro pečení chleba většinou používají nekvalitní práškové směsi.

Pšeničnožitný chléb, označovaný jako kmínový, konzumní nebo Šumava má mít pravidelný, dobře klenutý tvar, celistvý povrch s mírnými, nanejvýš centimetrovými prasklinkami. Kůrka má být správně vypečená, ani světlá, ani tmavá. Může být lesklá nebo pomoučená (ale ne příliš). Střídka ideálního pecnu musí být vláčná, pružná, po stlačení by se měla vracet do původního stavu. Nesmí se drobit ani lepit na patro. Vůně správně upečeného bochníku musí být příjemná, chlebová. Chuť má být typická chlebová a vyrovnaná, může mít trošku kyselý nádech (po žitném kvasu).

 

Všechny ohlasy uživatelů

Ohlasy uživatelů

 

„Vase aplikace mi naprosto uzasne sleduje nejen prijem versus vydej, ale take nuti k zamysleni nad slozenim jidelnicku. Moc dekuji!!!“ Sabina

Sociální sítě

Mobilní aplikace

Android app on Google Play

Zašlete nám Váš názor

Množství:

X

Zvolte dobu:

 

Kategorie pro volbu pravidelného denního výdeje.

Pokud si nastavíte jednu z těchto kategorií, bude váš bazální metabolismus navýšen o násobek uvedený v posledním sloupci. Tím získáte odhadnutý celkový denní výdej a nemusíte vyplňovat vaše aktivity do jídelníčku.

Kategorie Popis Index
Sedavý Málo pohybu nebo žádný. Sedavé zaměstnání. 1.2
Lehce aktivní Cvičení nebo sport 1-2 dny v týdnu. Práce s pohybem. 1.375
Středně aktivní Cvičení nebo sport 3-5 dní v týdnu a práce s pohybem. 1.55
Velmi aktivní Cvičení nebo sport 6-7 dní v týdnu nebo velmi náročné zaměstnání. 1.725
Extrémně aktivní Velice náročné aktivity nebo sporty a velmi náročné zaměstnání. 1.9

Novinky na váš e-mail

Informace ze světa zdravé výživy? Buďte v obraze. Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj a o všech novinkách na Kaloricketabulky.cz se dozvíte jako první. Posíláme 1x za 14 dnů.

* povinné pole
Zajímám se o...