brambory syrové

Množství: X

Co je jídelníček
385,3 kJ Energie:
92,09 kcalKalorie:
1x porce (100 g) Jednotka:
Zelenina čerstvá Kategorie:
3 g Bílkoviny:
20 g Sacharidy:
1,2 g    Z toho cukry:
0 g Tuky:
-    Z toho nasycené mastné kyseliny:
-    Transmastné kyseliny:
-    Mononenasycené mastné kyseliny:
-    Polynenasycené mastné kyseliny:
-    Cholesterol:
0,030 g Sůl:
1,2 g Vláknina:
- Voda:
15 mg Vápník:
- GI:

Graf složení nutričních hodnot

Graf složení produktu brambory syrové

Obsah potraviny:

brambory jsou zdrojem sacharidů (zejména škrobu), dále zde najdeme velké množství cenných látek v podobě hořčíku, železa, zinku, mědi, manganu, fosforu, jódu, niklu, vápníku, draslíku, vitamínů C, B 1, B 2, PP aj.

Vliv na zdraví:

syrové brambory nejsou vhodné pro konzumaci.

Brambory obsahují jedovatý alkaloid solanin. Nejvíce se ho nachází v květech, plodech a klíčcích. Solanin je toxický nervový jed. Jeho negativní účinky se mohou projevit na malém mozku. Obvykle to bývají pocity nevolnosti, závratí a přes malý mozek může docházet i k negativnímu působení na zrak. Solanin také velmi negativně ovlivňuje zdraví kloubů při graviditě. Nejvíce jedovaté bývají staré brambory a všechny jejich zelené části. Při přípravě těchto hlíz nikdy nezapomínejte pečlivě odstranit očka s klíčky a všechny zelené části.

Brambory jsou vhodnou přílohou pro běžný jídelníček, ale i při redukční dietě. Z nutričního hlediska by bylo nejlepší neoloupané brambory uvařit v páře (pěkné nové brambory bez klíčků a zelených míst). Brambory tak ztratí jen minimum výživných látek. Nevhodné jsou naopak brambory připravované ve velkém množství tuku (fritované, smažené) nebo zapékané s hojností nekvalitních uzenin a šlehačky.

Praktické rady:

brambory můžete vařit celé ve slupce, pokrájené se slupkou či bez, dále je lze péct, zapékat i smažit nebo z nich udělat řadu dalších výborných příloh či hlavních jídel (bramborovou kaši, bramborovo-zeleninové pyré, bramborové placky, bramboráky, bramborové noky, halušky, střapačky, knedlíky – klasické bramborové, chlupaté nebo plněné ovocem či uzeninou a řadu dalších).

Podle druhu připravovaného pokrmu volíme varný typ brambor. Varný typ A je vhodný na salát nebo pro přípravu zmiňovaných brambor ve slupce. Varný typ B se hodí jako příkrm či do gulášů a polévek. Pokud chcete brambory restovat, vsaďte také na „béčka“. Varný typ C se pak osvědčí při přípravě bramboráků, bramborových placek, do bramborové kaše či bramborového těsta (bramborové knedlíky, halušky, šišky aj.).

 

Všechny ohlasy uživatelů

Ohlasy uživatelů

 

„Dobrý den, děkuji kalorickým tabulkám za úbytek mojí hmotnosti o 5 kg za 3 měsíce (od července do října 2014). Pokračuji dál ke své vysněné váze a doporučuji všem známým. “ Věra

Sociální sítě

Mobilní aplikace

Android app on Google Play

Zašlete nám Váš názor

Množství:

X

Zvolte dobu:

 

Kategorie pro volbu pravidelného denního výdeje.

Pokud si nastavíte jednu z těchto kategorií, bude váš bazální metabolismus navýšen o násobek uvedený v posledním sloupci. Tím získáte odhadnutý celkový denní výdej a nemusíte vyplňovat vaše aktivity do jídelníčku.

Kategorie Popis Index
Sedavý Málo pohybu nebo žádný. Sedavé zaměstnání. 1.2
Lehce aktivní Cvičení nebo sport 1-2 dny v týdnu. Práce s pohybem. 1.375
Středně aktivní Cvičení nebo sport 3-5 dní v týdnu a práce s pohybem. 1.55
Velmi aktivní Cvičení nebo sport 6-7 dní v týdnu nebo velmi náročné zaměstnání. 1.725
Extrémně aktivní Velice náročné aktivity nebo sporty a velmi náročné zaměstnání. 1.9

Novinky na váš e-mail

Informace ze světa zdravé výživy? Buďte v obraze. Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj a o všech novinkách na Kaloricketabulky.cz se dozvíte jako první. Posíláme 1x za 14 dnů.

* povinné pole
Zajímám se o...